Scoala Gimnaziala Ungra

Contact


Prima şcoală românească din Ungra apare în jurul anului 1860 în locul numit În cruce, având ca dascăl pe preotul Roşca.


După 1880 s-a construit pentru şcoală o clădire nouă. Aceasta a fost făcută în două etape. Învăţătorul avea locuinţă şi grajduri pentru vite în incinta şcolii. Până la această dată nici preotul , nici dascălii nu aveau studii corespunzătoare pentru învăţământ. după 1887 vine ca învăţător Ion Roşca, nepotul preotului Roşca, singurul din zonă care avea Şcoala Normală. Datorită unor fraude comise în dauna elevilor,învăţătorul Roşca se retrage dincolo de munţi, în vechea Românie.


La şcoala românească îşi face apariţia dascălul Andron din Fântâna de peste Olt. Elevii sunt obligaţi să înveţe în limba maghiară majoritatea orelor. În limba română se ţineau doar 2 ore, după-amiaza. Periodic venea un inspector şi îi verifica pe elevi dacă au învăţat ungureşte. Dacă elevii nu ştiau bine, i se tăia salariul învăţătorului.


Durata cursurilor era de 6 ani: 4 ani instrucţie şi 2 ani repetiţie.


În perioda 1916-1917 nu s-a făcut şcoală. Cursurile s-au reluat după 1918, când s-a reîntors învăţătorul Roşca.


Şcoala românească din Poştărie a funcţionat până în anul 1948, când, prin Legea învăţământului, s-a trecut la învăţământul de 7 ani( clase elementare). După această dată, clădirea şcolii româneşti a fost abandonată iar învăţământul a funcţionat în şcoala germană care, prin actul de naţionalizare, a fost trecută în proprietatea statului român.


Procesul instructiv-educativ se desfăşoară astfel:

  • Ciclul prescolar se desfasoara in două  gradinite cu porgram normal o locatie la UNGRA si una la DAISOARA

  • Ciclul primar se desfasoara in doua locatii : UNGRA corpul A cladire noua cu 5 salii de clasa , birouri, magazii, dotată cu mobilier nou, dispunând de o reţea de calculatoare, conectare la Internet, fax şi xerox.

  • DAISOARA isi desfasoara activitatea in cladirea scolii cu 4 clase iar clasa pregatitoare isi desfasoara activitatea in cladirea gradinitei.

  • Ciclul gimnazial se desfasoara in doua locatii: UNGRA  corpul B cu 4 clase, cladire revendicata de sasi.

  • DAISOARA isi desfasoara activitatea in cladirea scolii cu 4 clase, un laborator de informatica, cancelarie.